Psoriases

Psoriases is een huidaandoening die veel voorkomt, ongeveer vierhonderdduizend mensen hebben er last van. De aandoening komt in diverse varianten voor en komt voor het grootste deel bij blanke mensen voor.

Erfelijke ziekte

Als één van de ouders deze aandoening heeft bestaat er 10% kans dat het kind het ook kan krijgen. Hebben allebei de ouders last van deze aandoening dan is de kans zelfs 50%. Psoriases kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar meestal gebeurt dit aan het begin van de puberteit.

Verschillende soorten

Artritis Psoriatica

Artritis Psoriatica is een vorm die bij 5 tot 10 procent van alle psoriasis-patienten voorkomt. Dit is een vorm die zorgt voor gewrichtsklachten. De klachten lijken veel op die van reuma-patienten waardoor de diagnose moeilijk te stellen is. Het feit dat de gewrichtsklachten soms eerder beginnen dan de huidklachten draagt hier ook bij aan.

Psoriasis pustulosa

Dit is een vorm waarbij blaasjes zich op de huid vormen. Meestal is dit op de handpalmen en voetzolen. Bij gegeneraliseerde pustuleuze psoriases verschijnen de pusblaadjes over het hele lichaam. Deze vorm van psoriasis kan snel optreden, maar ook weer snel overgaan of overgaan in normale psoriasis.

Erythrodermische psoriasis

Een zeer zeldzame vorm van psoriasis. Deze vorm bedekt meer dan 70% van de huid en is zelfs levensgevaarlijk, omdat hij de lichaamstemperatuur kan ontregelen. Ook kan het lichaam door deze vorm veel vocht verliezen door de beschadigde huid.

Psoriasis unguium

Oftewel de nagelpsoriasis is een vorm van psoriases die de nagels aantast. Deze vorm komt voor bij 25-50% van alle psoriasis-patienten. De nagels lijken dan op kalknagels. De nagels bevatten putten, zijn geel-bruin gekleurd en laten een beetje los. Deze vorm is lastig te genezen.

Psoriasis guttata

Dit is een vorm waarbij het lichaam bedekt word door psoriasis plekjes ter grootte van een speldenkopje. Vaak verschijnt deze vorm als eerst waarna hij verandert in de normale psoriasis. Deze vorm verschijnt vaak na een psychische of lichamelijke trauma. Het duurt vaak maanden voordat deze vorm van psoriasis zomaar verdwijnt.

Psoriasis inversa

Een vorm die op plekken voorkomt waar plooien zijn zoals bijvoorbeeld bij de oksels. De plekken zijn lichtroze en hebben geen schilfers.

Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris ‘de gewone psoriasis’ is de meest voorkomende versie. zo’n 75% van alle gevallen is de psoriasis vulgaris. De plekken die bij deze vorm verschijnen zijn rood en schilferig en kunnen over het hele lichaam verschijnen. Je herkent deze vorm aan de rode schilferige plekken.

Psoriases capitis

Een vorm van psoriasis die op de hoofdhuid voorkomt. Hij verschijnt met name rond de haargrens en achter de oren. Doordat de schilfers in het haar vast komen te zitten worden de schilferplekken vrij dik en groot. Dit kan gepaard gaan met jeuk, maar door te krabben kan de psoriasis verergeren.

middelen tegen jeuk