Medicijnen tegen jeuk

middelen tegen jeuk

Soms is jeuk zo erg dat u niet kunt stoppen met krabben. U heeft zelf al veel middeltjes geprobeerd, maar deze werken niet. Dan kunt u langs de apotheker gaan voor een medicijn tegen de jeuk. Bij jeuk op de huid kunnen zalfjes of crèmes met kamfer of menthol vaak verlichting geven. Er zijn ook jeukstillende tabletten (polaramine of hydoxyzine) die de jeuk kunnen verhelpen. Daarnaast zijn er nog een aantal medicijnen, maar het hangt van de oorzaak van de jeuk af welk medicijn u het beste kunt gebruiken.

Verschillende medicijnen die helpen de jeuk te verlichten

Er zijn verschillende middelen die jeuk kunnen verhelpen, in onderstaand overzicht ziet u welke dat zijn.

Aambeien en aarskloven

Als u last heeft van aambeien of aarskloven kunt u de jeuk met twee zalfjes verminderen. Vaselinecetomacrogolcrème smeert u tweemaal per dag en na iedere ontlasting op de plaats van de irritatie. U kunt ook tweemaal per dag en voor iedere ontlasting lidocaïne vaselinecrème in de anus aanbrengen. Dit mag u niet langer dan vier werken gebruiken. Beide crèmes kunt u het beste aan brengen met een canule (speciaal buisje) of een vingercondoom om infecties te voorkomen.

Allergieën, galbulten en insectenbeten

U kunt antihistaminica innemen als u een allergische reactie, galbulten of een insectenbeet heeft. Dit helpt tegen de allergische reactie en vermindert de jeuk.

Brachioradiale jeuk, notalgia paraesthetica en zenuwaandoeningen

Capsaïncine crème kan helpen bij brachorioradiale jeuk, notalgia paraesthetica en zenuwaandoeningen. Deze crème dient u de eerste week vijfmaal per dag aan te brengen en daarna driemaal per dag gedurende drie weken. De crème zorgt ervoor dat een bepaalde neurotransmitter in de huidzenuwen uitgeput raakt, zodat de prikkels verminderen. U kunt ook kiezen voor EMLA crème. Dit is een verdovend middel dat u tweemaal daags onder een verband aanbrengt.

Brandwonden en zonnebrand

Brachioradiale jeuk is jeuk aan de armen waarbij geen huidafwijking te zien is. Het wordt veroorzaakt door een voortdurende prikkeling van de huidzenuwen, maar de precieze oorzaak is niet duidelijk.

Brandwonden

Op brandwonden kunt u het beste een verkoelende crème, zalf of gel smeren. Er zijn een aantal middeltjes die u zelf bij de apotheek kunt halen. Als u derde of vierdegraads brandwonden heeft, kunt u het beste uw arts raadplegen. Die zal u dan een verkoelend medicijn voorschijven.

Droge huid

Er zijn verschillende beschermende en verzachtende crèmes voor een droge huid. U kunt ook een zalf met salicylzuur gebruiken wat zorgt dat de bovenste laag van de huid wordt losgeweekt. De eeltlaag kan dan genezen en de huid wordt weer soepel. Een zalf met ureum werkt hetzelfde en bevordert daarnaast ook nog de opname van water in de huid. De groei en rijping van huidcellen kan door retinoïden worden versneld, waardoor schilfers verdwijnen en de huid soepel wordt.

Eczeem

Vaselinecetomacrogolcrème kunt u gebruiken om de jeuk te verminderen. Als de jeuk zo ernstig is, kan de dokter u een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit vermindert het schilferen, remt de ontstekingen, vermindert de zwelling en stilt het jeuken. Ook zalven en crèmes met koolteer of een afweer onderdrukkend middel hebben dit effect, maar deze worden minder vaak gebruikt. Koolteer kan enkel op drogend eczeem gebruikt worden. Bij nattend eczeem wordt soms een crème of zalf met zinkoxide voorgeschreven. Dit werkt verkoelend, indrogend en jeukstillend. De huisarts schrijft een antibioticum voor als het eczeem is geïnfecteerd met bacteriën.

Littekens

Een litteken kan soms worden verholpen door een injectie met het bijnierschorshormoon. Andere keren werkt het om er siliconen op aan te brengen. Daarnaast kunnen dezelfde crèmes en zalfjes worden gebruikt als bij een droge huid.

Neurodermitis

Steroïden en antibiotica kunnen bij neurodermitis worden gebruikt om ontstekingen en infecties te verhinderen of te verminderen. Tegen de irritatie zelf kunnen crèmes worden gebruikt die de huid kalmeren.

Parasieteninfecties

Een parasieteninfectie kan worden behandeld met parasiet dodend middel (metronidazol of clindamycine). De eiwitten die de parasiet aanmaakt worden hierdoor verhinderd, waardoor de parasiet niet kan groeien en zal sterven.

Schimmelinfecties

Als u een schimmelinfectie heeft, kunt u dit behandelen met een antischimmelmiddel. Hierdoor zal de schimmel sterven. Methylrosaniline werkt hetzelfde maar is iets sterker. Dit wordt voorgeschreven als een antischimmelmiddel niet werkt. Benzoëzuur met salicylzuur is ook een goed middel. De groei van de schimmel wordt door het benzoëzuur afgeremd. Daarnaast zal de schimmel sneller uit de huid verdwijnen, doordat het salicylzuur het bovenste laagje van de huid losweekt.

middelen tegen jeuk