Jeuk door een huidaandoening

jeuk

Huidaandoeningen jeuken, zijn pijnlijk of ze kunnen er zelfs voor een onzeker gevoel over uw uiterlijk zorgen. Het is iets waar u snel de controle over kunt kwijt raken, waardoor u zich gefrustreerd en onzeker kunt voelen. Gelukkig zijn de meeste huidaandoeningen goed te genezen en ziet u er na een tijdje niets meer van. Het is belangrijk dat u er tijdig mee naar uw huisarts gaat. Jeuk die wordt veroorzaakt door een huidaandoening houdt vaak voor langere tijd aan.

Verschillende huidaandoeningen

Er zijn verschillende huidaandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken, in onderstaand overzicht ziet u welke dat zijn.

Aambeien

Aambeien zijn zwellichamen rond de anus die erg opgezwollen zijn. Dit geeft veel klachten en ze kunnen zelfs gaan bloeden. Een van de klachten bij aambeien is jeuk. Voor veel mensen is dit de ergste klacht, omdat ze willen krabben maar zich hiervoor schamen.

Aarskloven

Aarskloven zijn scheurtjes of kloven in de huidplooien rond de aars of anus. Doordat er veel zenuwen op deze plaats zitten, treedt er een hevige pijn op bij de ontlasting. Daarna kan de pijn nog enkele uren aanhouden. Jeuk en een branderig gevoel zijn ook veel voorkomende klachten.

Allergieën

De meest voorkomende allergieën zijn hooikoorts en allergie voor huisstofmijt en huisdieren. Daarnaast zijn er ook nog voedselallergieën, contactallergieën, insectenallergieën en zonneallergie. Bij de meeste allergieën krijgt men een uitslag op de jeukende huid.

Brachioradiale jeuk

Brachioradiale jeuk is jeuk aan de armen waarbij geen huidafwijking te zien is. Het wordt veroorzaakt door een voortdurende prikkeling van de huidzenuwen, maar de precieze oorzaak is niet duidelijk.

Brandwonden

Iemand met brandwonden heeft vaak last van jeuk. Dit komt doordat de huid op die plaats erg uitgedroogd is.

Droge huid

Bij een droge huid is de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd, waardoor de huid gemakkelijk doorlaatbaar is voor water. Het is meestal een chronisch probleem en jeuken is een onderdeel van de klachten.

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij jeuk de ergste klacht is. De huid is rood en schilferig en er zijn vaak rode bultjes zichtbaar. De jeuk is vaak zo erg dat men niet kan stoppen met krabben. Dit verergert dan weer de klachten. Het is een vicieuze cirkel jeuk-krabben-jeuk.

Galbulten

Galbulten (netelroos) worden veroorzaakt door een allergische reactie. Er komen rode, opgezwollen vlekjes op de huid die jeuken. Meestal verdwijnen deze bultjes na enkele uren of dagen.

Insectenbeten

Men kan ook jeuk krijgen van een insectenbeet. Vaak is het jeuken binnen een paar dagen verdwenen. Sommige mensen zijn echter allergisch voor insectenbeten, waardoor de klachten erger en van langere duur kunnen zijn.

Littekens

Een litteken wordt gerepareerd met bindweefsel, waardoor er op de deze plaats geen talg- en zweetkliertjes voorkomen. Dit maakt de huid erg droog, waardoor het gaat jeuken.

Neurodermitis

Neurodermitis wordt vaak veroorzaakt door een reactie op geneesmiddelen of stress. Het kenmerkende symptoom is hevige jeuk. Door te krabben verergert men de klachten.

Notalgia paraesthetica

Notalgia paraesthetica is jeuk die wordt veroorzaakt door een voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. Het is meestal gelokaliseerd op de bovenrug en er is geen huidafwijking te zien. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar de meeste mensen met deze jeuk hebben een afwijking in de wervelkolom of rugklachten. Waarschijnlijk zijn de zenuwen op deze plaats aangetast.

Parasieteninfecties

Een infectie van een parasiet kan ook jeuk met zich meebrengen. Deze vindt meestal plaats in het lichaam.

Zenuwaandoeningen

Door een zenuwaandoening kunnen de zenuwen zo beschadigen dat een persoon steeds een prikkel naar zijn hersenen krijgt dat hij jeuk heeft. Er is geen huidafwijking te zien, want de persoon heeft eigenlijk geen jeuk. Dit is enkel een prikkel die naar zijn hersenen wordt gestuurd.

Zonnebrand

Bij zonnebrand is de huid verbrand en dus ook erg droog. Hierdoor gaat de huid jeuken.

Zwangerschap

Vroege zwangerschapsjeuk ontstaat in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap en verdwijnt meteen na de zwangerschap. Er ontstaan pukkeltjes op de huid die gaan jeuken. PUPPP ontstaat in de laatste drie maanden van de zwangerschap en verdwijnt over het algemeen direct na de zwangerschap. Een persoon met PUPPP heeft last van een rode huidafwijking en vaak ook van galbulten. Dit brengt ook erge jeuk met zich mee. Dan is er nog herpes gestationes. Deze aandoening kan tijdens de gehele zwangerschap en het kraambed ontstaan en verdwijnt meestal na de bevalling. Er ontstaan kleine blaasjes die met helder vocht zijn gevuld en die erg jeuken.

middelen tegen jeuk