Ichthyosis

Ichthyosis oftewel vissenhuid is een ziekte waarbij de huid heel droog en schilferig wordt. Doordat de huid zo schilferig wordt lijkt het op een vissenhuid. Vandaar de bijnaam. Bovendien is ‘Ichtus’ grieks voor vis. Deze huidaandoening is erfelijk en wordt veroorzaakt door een defect gen. Het kan ook veroorzaakt worden door hormonale stoornissen of door een tekort aan voedingsbestanddelen. De belangrijkste varianten zijn:
- Ichthyosis vulgaris
- X-gebonden recessieve ichthyosis
- Lamellaire ichthyosis
- Congenitale bulleuze ichtyosiforme erytrodermie.

Ichthyosis vulgaris is de mildste en meest voorkomende variant. Deze variant neemt af op latere leeftijd. X-gebonden recessieve ichthyosis zal tevens af nemen op latere leeftijd. Lamellaire ichthyosis en Congenitale bulleuze ichtyosiforme erytrodermie nemen jammer genoeg niet af op latere leeftijd, maar bij de laatst genoemde neemt de blaarvorming wel wat af.

Ichthyosis behandelen

Wanneer u Ichthyosis vulgaris heeft is het belangrijk om u dagelijks in te smeren met een vette creme of gebruik een extra vettende badolie. Een creme op basis van ureum kan hier ook gebruikt worden voor verlichting. De X-gebonden recessieve variant van ichthyosis vraagt dezelfde behandeling tenzij het een ernstige vorm betreft dan schrijft de huisarts meestal acitretine voor. Dezelfde behandeling geldt voor Lamellaire ichthyosis, want de huid insmeren met een vette creme zal bij deze vorm van ichthyosis onvoldoende zijn.

Congenitale bulleuze ichtyosiforme erytrodermie

Bij congenitale bulleuze ichtyosiforme erytrodermie moet worden opgepast met het gebruik van acitretine. Bij een te hoog gehalte aan acitretine kunnen blaren veroorzaakt worden. Jeuk komt jammer genoeg veel voor bij ichthyosis. Een jeukstillend middel kan dan wat verlichting bieden.

middelen tegen jeuk